Šťávy z ovoce a zeleniny si dnes můžete dopřát i na mnoha místech veřejného stravování. My se však zaměříme jiným směrem. Šťávu si pohodlně připravíme sami. K výrobě šťáv slouží odšťavňovače. Mohou být buď šnekové, nebo odstředivkové, ovšem, ať už zvolíte jakýkoli odšťavňovač, pořád lepší, než žádný!
sklizeň jablek

Princip odstředivky

Samotný název napovídá, že pracují na principu odstředivé síly, která při vysokých otáčkách rotačního bubnu lisuje šťávu skrze velmi jemné kovové sítko. Výroba takového přístroje není příliš nákladná, proto jsou jejich ceny také výrazně nižší, než je tomu u šnekových lisů. Obsluha odstředivkového odšťavňovače je velmi snadná, omyté a nakrájené kousky materiálu vkládáte do zásobníku, do nádobky pod výlevkou vytéká šťáva a odpad v podobě vlákniny padá do plastového kontejneru. Výhodou těchto přístrojů je rychlost odšťavnění a velký průměr plnicího otvoru, kudy protlačíte i velké kusy. Odstředivkové odšťavňovače nejsou vhodné pro listovou zeleninu, i když takové bílé nebo červené zelí odšťavníte s trochou šikovnosti velmi snadno. Musíte jen vkládat zelí do plnicího otvoru kolmo na řez jednotlivých vláken listů.
ovoce v míse
Nevýhodou je menší výtěžnost šťávy. Ve srovnání se šnekovým přístrojem je asi o  20 – 30 % nižší. Obecně se odstředivkové odšťavňvače snadno udržují v čistotě, musíte však dávat dobrý pozor při čištění sítka, abyste jej nepoškodili. Vhodné je použít houbičku na nádobí, nebo jemný kartáč.
krájený pomeranč

Šnekové a dvouhřídelové mechanismy

Šnekové odšťavňovače jsou nízkootáčkové a pracují na odlišném principu. Materiál se v těchto přístrojích lisuje pomocí otočného šneku, ten ovoce nebo zeleninu nejprve rozmělní a pak jí lisuje přes nerezové sítko. Výhodou těchto přístrojů je jejich univerzalita. Lze je použít v podstatě na cokoliv. Výtěžnost šťávy je o něco vyšší, kvalita šťávy je téměř srovnatelná se šťávou z odstředivky. Nevýhodou je jejich pořizovací cena, která je mnohonásobně vyšší, než u odstředivkových odšťavňovačů.
Existují i speciální dvouhřídelové stroje, kde se výchozí surovina drtí v ozubeném soukolí. Jedná se o tzv. technologii „twin gear“. Tyto přístroje lisují šťávu s velmi vysokou výtěžností a jsou často výborným pomocníkem při lisování bylin. Jejich cena na trhu je ze všech odšťavňovačů pochopitelně nejvyšší.